Web edukia bistaratu Web edukia bistaratu

Berri berdinak

Eduki publikatzailea Eduki publikatzailea

‘Birziklapenean jaioak gara’ kanpaina Irunen, Europan hondakinen arloan dauden helburuak betearaztea sustatzeko

2018·10·19

‘Birziklapenean jaioak gara’ kanpaina Irunen, Europan hondakinen arloan dauden helburuak betearaztea sustatzeko

Gipuzkoako lurralde historikoan 394.000 tona hiri-hondakin inguru sortzen dira; horietatik, 160.000 tona beirarenak, paperarenak eta ontzi arinenak dira

Hiri-hondakinen kudeaketa eta ekonomia zirkularra: erronkak eta ekimenak

2018·10·19

Hiri-hondakinen kudeaketa eta ekonomia zirkularra: erronkak eta ekimenak

Life ANADRY hiri-hondakinei eta ekonomia zirkularrari buruzko jardunaldiak hiri-hondakin solidoen eta lohien kudeaketaren alorrean zeresana duten eragile publikoak eta pribatuak bildu ditu. Teknologia berriak garatzeko proiektuak erakutsi ditu ere, sektoreari bultzada eman eta Gipuzkoan ekonomia berdea sendotzeko asmoz. José Ignacio Asensio: “Gipuzkoak urrats handiak eman ditu azken urteotan gaikako bilketari dagokionez. Gipuzkoako Ingurumen Gunearen azpiegiturak martxan jartzen direnean birziklatzearen sektorea bikoiztu behar dugu, 10.000 enplegu eta 1.000 milioiko fakturazioa lortuz”. José Mª Rodríguez-Ibabe: “Gure erronka da hondakintzat jotzen duguna baliabide eta lehengai bilakatzea. Horretarako, ekonomia zirkularra eta elkarlan publiko-pribatua ezinbestekoak dira”.

Gipuzkoa Naturaldiak egoitza berria estreinatu du Euskal Kostaldeko UNESCOren Munduko Geoparkean

2018·10·18

Gipuzkoa Naturaldiak egoitza berria estreinatu du Euskal Kostaldeko UNESCOren Munduko Geoparkean

Kantaurialdea filma proiektatu da Zumaian, Joaquín Gutiérrez Achak zuzendutako filma da eta Gipuzkoako Foru Aldundiko Ingurumeneko Departamentuak euskarara itzuli eta bikoiztu zuen, Alberto Gorritiberea, Antton Garikano eta Maider Segurola profesionalen eskutik.

Gipuzkoak urtean elikagaien 123.000 tona xahutzen ditu, 90 kilo pertsona bakoitzeko etxebizitzetan

2018·10·16

Gipuzkoak urtean elikagaien 123.000 tona xahutzen ditu, 90 kilo pertsona bakoitzeko etxebizitzetan

Gipuzkoako Foru Aldundiko Kultura eta Lankidetzako zein Ingurumeneko Departamentuek erakusketa bat antolatu dute Prosalus Gobernuz Kanpoko Erakundearekin batera. Erakusketaren helburua da elikagaien xahutzearen arazoa eta ingurumenean zein gizartean eragiten dituen ondorioak ezagutzera ematea. Plater osasungarriak kozinatzeko herritarrek errezeta-liburu bat eskuratu ahal izango dute, elikagaien soberakinak berrerabiliz eta etxeetan elikagaien xahuketa prebenitzeko. Denis Itxaso: “Ezin dugu onartu beste pertsona batzuek behar dituzten elikagai eskasak xahutzea”. José Ignacio Asensio: “Janaria alferrik galtzea sozialki bidegabea da eta klima aldaketa bizkortzen duten emisioak eragiten ditu”.

Aurtengo udaran zabor gutxiago sortu da Gipuzkoako hondartzetan, zehazki %28 gutxiago 2017aren aldean

2018·10·16

Aurtengo udaran zabor gutxiago sortu da Gipuzkoako hondartzetan, zehazki %28 gutxiago 2017aren aldean

José Ignacio Asensio: “Ezinbestekoa da gure hondartzen kudeaketa jasangarria egitea itsasoetako hondakinen eta plastikoen arazoari aurre egiteko; Gipuzkoak egun duen ingurumen arazorik larrienetako bat baita”.

Hondarribian izango da larunbat honetan Energia Azoka

2018·10·01

Hondarribian izango da larunbat honetan Energia Azoka

Azokaren helburua da herritarrei energia garbiaren eta eraginkorraren arloan dauden ezagutza eta teknologiak gerturatzea. José Ignacio Asensio: “Urratsak egiten ari gara Gipuzkoak aurrera egin dezan eredu energetikoaren aldaketan”.

Ingurumeneko Departamentuak elikagaien xahutzea ekiditen duten proiektuak bultzatzeko lerro ekintzailea sortu du

2018·09·28

Ingurumeneko Departamentuak elikagaien xahutzea ekiditen duten proiektuak bultzatzeko lerro ekintzailea sortu du

Ingurumeneko Departamentuak Impact Hub Donostiarekin lankidetzan “Proiektuen azoka” jardunaldia antolatu du. Jardunaldia, nagusiki, unibertsitateko eta goi mailako gradu ikasleei, ekintzaileei, eta Gipuzkoan elikagaien xahuketaren aurka lan egiten dute enpresa eta erakundeei zuzentzen zaie. Topaketa honek elikagai xahutzearen arazoa aztertuko du, tokiko ikuspegitik, eta xahuketa murriztea xede duten soluzioak asmatzeko lan egingo da, soluzio horiek, aldi berean, negozio ideia berriak izan baitaitezke ekintzaileentzat. José Ignacio Asensio: “Elikagaien xahuketaren saihesteak ingurumenarekiko inpaktu handia dauka emisioen gutxitzeari dagokionez eta betebehar soziala da. Proiektu honek Gipuzkoari bere klima aldaketaren estrategian aurrera egiten eta lurralde jasangarri bat izaten lagunduko dio ingurumenari, gizarteari eta ekonomiari dagokionez”.