Web edukia bistaratu Web edukia bistaratu

Berri nabarmenak

Eduki publikatzailea Eduki publikatzailea

Hondakinen bitartez zein produktu sor daitezkeen erakusteko aukera paregabea Gipuzkoako birziklatze eta berrerabiltze klusterraren eskutik

2018.11.16  | Hiri Hondakinak

Hondakinen bitartez zein produktu sor daitezkeen erakusteko aukera paregabea Gipuzkoako birziklatze eta berrerabiltze klusterraren eskutik

José Ignacio Asensio: «Gipuzkoak aurrerapauso handia eman du gaikako zabor bilketarekin; orain hondakinak aberastasun eta enplegu iturri bihurtzeko garaia da

Azaroaren 17tik 25era bitartean ospatuko da Gipuzkoan hondakinak aberastasun eta enplegu iturri gisa ulertzeko astea

2018.11.15  | Hiri Hondakinak

Azaroaren 17tik 25era bitartean ospatuko da Gipuzkoan hondakinak aberastasun eta enplegu iturri gisa ulertzeko astea

José Ignacio Asensio: “Gipuzkoak 2030. urterako birziklatzearen sektorearen zifrak bikoizteko eta 10.000 enplegu lortzeko aukera du. Ekonomia zirkularrak hondakinak lehengai berri edo energia bezala erabiltzen ditu eta gakoa da klima aldaketari aurre egiteko”. Denis Itxaso: “Prebentzioa gizartearen esparru guztien esku dagoen auzia da. Azpimarratu beharreko aldaketa kulturala da, izan ere, gizarteak duen erronka garrantzitsuenetarikoa da”. Hondakinak Prebenitzeko Europako Astea azaroaren 17tik 25era bitartean ospatuko da eta bere helburua da erabili eta botatzeko produktuetan oinarritutako egungo ekonomia linealaren eredua eraldatu eta ekonomia zirkular batera jotzea. Ingurumeneko Departamentuak antolatutako ekimen nagusiak dira: birziklatutako lehengaiekin lan egiten duten enpresen erakusketa; itsasoetan plastikoen eragina gutxitzeko birziklatze kanpaina; ehun-gaien berrerabilpenerako eta birziklapenerako tailerrak; birziklatze musika orkestraren kontzertua; eta moda jasangarriaren desfilea.

Gipuzkoako udalerri ugarietan proiektatuko da '100 días de soledad’ naturari buruzko film dokumentala

2018.11.13  | Gipuzkoa Naturaldia

Gipuzkoako udalerri ugarietan proiektatuko da '100 días de soledad’ naturari buruzko film dokumentala

José Ignacio Asensio: “Edertasun naturaleko film existentzial honek gonbidatzen gaitu gogoeta egitera, errealitateaz jabetzera, eta garenaz eta gure ingurunearekin harremanetan jartzeko moduaz hausnartzera. Bakardadea eta natura funtsezko lokarriak dira norberaren esentzia aurkitzeko”.

Gipuzkoako Hondakinen Plangintza berriaren partaidetza prozesuak 173 ekarpen bildu ditu

2018.11.08  | Hiri Hondakinak

Gipuzkoako Hondakinen Plangintza berriaren partaidetza prozesuak 173 ekarpen bildu ditu

164 eragilek parte hartu dute partaidetzazko deliberazio prozesuan, zeintzuk 173 ekarpen egin dituzten hondakinen arloan. Nabarmentzekoa da berrerabiltze eta birziklatze sektorearen partaidetza, tailerretara gerturatutakoen kopuruaren %39a izanik eta dokumentuari ekarpen ugari eginez. José Ignacio Asensio: “Plan berriak (GHHKPO 2019-2030) hondakinen birziklatzearen eta balorizazioaren zirkulua itxiko du, helburutzat ezartzen du birziklapenean %70a lortzea eta Gipuzkoa prest utziko du ekonomia zirkularraren eta klima aldaketaren erronkari aurre egiteko”.

Ingurumeneko Departamentuak klima aldaketari aurre egiteko programa indartuko du 2 milioi euro bideratuz

2018.11.08  | Klima aldaketa

Ingurumeneko Departamentuak klima aldaketari aurre egiteko programa indartuko du 2 milioi euro bideratuz

Ingurumeneko eta Obra Hidraulikoetako Departamentuaren aurrekontua %1,89 igo da 2018ko urtekoaren aldean. José Ignacio Asensio: “Hondakinen arazoa gainditu ondoren, klima aldaketa delako ingurumen alorrean Gipuzkoak duen erronka handiena”.

GIG1en % 70etik gora exekutatuta dago, eta azken txanpan sartu da

2018.11.05  | Hiri Hondakinak

GIG1en % 70etik gora exekutatuta dago, eta azken txanpan sartu da

Aurreikusitako egutegia betetzen ari da, eta TMB planta lehenengo hondakinak jasotzen hasiko da 2018ko martxoa eta apirila artean.

Sorkuntza Gastronomikoa iraunkortasunaren zerbitzupean

2018.11.05  | Hiri Hondakinak

Sorkuntza Gastronomikoa iraunkortasunaren zerbitzupean

Aldundiak eta Basque Culinary Center-en arteko hitzarmena elikadura xahuketa murrizteko azpiproduktuak berrerabiliz produktu gastronomiko berriak sortuz Asensio: «Gipuzkoak gai izan behar du bere sormen gastronomikoa jasangarritasunaren zerbitzura jartzeko, balio gastronomiko handia duten eta, aldi berean, elikagaien xahutzea murrizten lagunduko duten plater berriak sortuz. Gure sukaldariek sukaldaritza berde, osasungarri eta arduratsuaren aldeko joera markatu dezakete. Aizega: “Elikagaiak alferrik galtzea ekiditeko egiten dugun proposamena da alternatiba gastronomikoak bilatzea, lehengaiak eraldatzean sortzen diren bazterkinak erabiltzeko, eta, horrela, balio gastronomikoa duten produktu atalak aprobetxatzeko».